EŞEĞİN MÜHENDİSLİĞİ



EŞEĞİN MÜHENDİSLİĞİ
1950'li yıllarda Amerikalı mühendisler Türkiye'ye gelmiş. Bir kısım çalışmalara rehberlik ediyorlarmış.
O zamanlarda yol güzergahını belirleyecek alet yok, eleman yok. Nafia'nın yol mühendisleri Eşeği yokuşa sürüyorlar, arkasından şeritmetre çekiyor ve eşeğin ayak izlerine kazıklar çakıp istikamet belirliyorlarmış. Bunu gören Amerikalı mühendis, pratiği kavrayamamış ve sormuş:
Ne yapıyorlar böyle?



Birisine sorıyor bunlar ne yapıyorlar böyle?
- Cevap: Rampada yol güzergahını belirliyorlar.
Nasıl yani, anlayamadım?
Eşek % 7 eğimin üstüne çıkmaz bizde eşeğin izinde kazık çakıp rampada yol güzergahını belirliyoruz. Amerikalı katılarak gülmeye başlamış.

Gülme krizi yatışınca sormuş:

Peki eşek bulamayınca ne yapıyorsunuz?
Yetkili cevap vermiş:
Amerika'dan mühendis getiriyoruz ... Bunu gerçek olmayan ironi olarak bir yere koyalım.

Ama diğer bir kısmı tamamen doğrudur, oda Eşeğin iyi bir yol mühendisi olmasıyla alâkalıdır.
Yokuşları en fazla %7 eğimle ve kısa mesafelerde virajlar alarak çıkar.'' dediklerinde... bende inanmamış ve nivelman, yaptırmıştım yani (topoğrafik aletle ölçüm).

Sonuç şaşırtıcıydı: % 7. "Evet, Eşek akıllı ve kararlı bir hayvandır, iyi bir klavuzdur. Gittiği yolu birdaha hiç unutmaz ve o yoldan şaşmaz. Bu nedenle deve veya katır kervanının önüne daha önce bu yoldan gitmiş bir eşeği klavuz olarak koyarlarmış. Yani "eşek inatçı değil" bildiği yolda israr eden akıllı bir hayvan olduğudur. 

(Öznur Tanal)
•••

Evet, eşek çok akıllıdır...


KUYUYA DÜŞEN EŞEĞİN HİKAYESİ

Bir çiftçinin eşeği kuyuya düşer. Hayvan saatlerce anırırken adam ne yapacağına bir türlü karar veremez.

En sonunda Adam, hayvanın yaşlı olduğunu ve susuz bir kuyunun'da gereksiz olduğu için komşuları yardıma çağırıp hem kuyudan kurtulacaktı hemde eşekten. Eline bir kürek alan kuyu başına gelir ve toprak atmaya koyulurlar. Eşek üzerina atılan topraktan rahatsız olur daha beter bağırmaya başlar. Sonra sesini keser. Devam eden bu dolgu sürecinde çiftçi biri merak ederek, kuyuya bakar, acaba eşeğe bir şeymi oldu ve gözlerine inanamaz. Eşek, sırtına düşen her toprağı silkeleyerek yukarı çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Sonra zemin seviyesini bulduğunda kuyunun kenarından dışarı bir adım atıp, koşarak uzaklaşır



BİR TANIDIKTAN:
Komşu eşeğinin, tarlasındaki kavak fidalarının kabuklarını, dişleriyle kazıyıp yemesine sinirlenen tarla sahibi, Eşeğin ön dişlerinin tümünü taşla kırar. Tabii eşek fazla yaşayamaz ölür. Ömrünün son günlerini yaşayan adam, vicdanen rahatsızlık duyar sürekli yaklaşan hesap gününü kastederek "Falan kişinin eşeği beni bekliyor" diyerek pişman olduğunu dile getirmiştir.




SÜRGÜN EŞEKLER
Bizim anadolu insanı, eşeğe değer vermediği için, onu maldanda saymaz. Kışın beslemesini, büyükbaşların yemeyerek ayıkladığı ve yere döktüğü çöpler yedirilir...

Yaz sonunda, yemi yeterli değilse, dönüşü olmayan bir yerlere sürgün edilir ... Acaba eşeğin eti sütü yenilmiş olsaydı, o tür muameleye maruz kalırmıydı acaba?

Diğer bir konuda, mayınlı bölgelerden geçişte eşeğin kullanılması gibi trajik bir uygulama olduğu biliniyor...

Bir Ayet: yüce Allah cc der ki; "Hayvanlar benim sessiz kullarımdır. Onlar şimdi zulme susuyorlar ama hesap günü konuşacaklardır!.."
***
Biz ne Eşşekler gördük..


BİRDE SÖZ VERİPTE ANIRMAYAN EŞŞEKLERDEN SÖZ EDELİM!
Kendisini çok akıllı sanarak eşeğin aklını küçümseyen bir zamanların kudretli gazetecisi (Askerlere talimat veren): "Emin Çölaşan" Paradan altı sıfır atmak isteyen Erdoğan Hükümetini eleştiririp hakkında görüş bildirirken, aksinin olması halinde, ben taksim meydanında eşek gibi anıracağım demişti.
Sonrasını çok merak ettik ve çok bekledik, bir ses duyamadık. Ama, gazete deki köşesinde hergün anırıyor seside çok çirkin. 

Eşeklerin anırmasını hakaret aracı olarak lügatlarından eksik etmeyen böyle muhalif ruhlu insanlar, kendi eştiği kuyuya düşüyorda bir daha çıkamıyor.!

Oysa bir eşşek, akl'i gereği o gazetecinin düştüğü yanılgıya hiç bir zaman düşmez. Okuma yazması olmamasına rağmen matematiği çok kuvvetlidir. %7'lik açıların pratiğini milim sapmadan uygulayan akıllı bir hayvandır.. öyle bol sıfırlı rakamlar onun için problem bile sayılmaz...

Bir istatistik verilerinde en güzel gözün Eşekte olduğunu unutmayalım.
Sesi bizlere kötü gelsede onunda vardır bir hikmeti bazılarının avaz avaz bağırdığı neyle tarif edilecekti. Şefik Karakelle

Yorumlar